Ακανόνιστος κύκλος

Τι είναι ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος;

Ο φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 21με 35 ημέρες και κατά μέσο όρο 28 ημέρες. Σε ένα κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία λαμβάνει χώρα την 14η ημέρα, ενώ εάν ο κύκλος διαρκεί παραπάνω η ακριβής ημέρα της ωορρηξιας και αυτή μετατίθεται ανάλογα. Εάν 2 εβδομάδες μετά την ωορρηξια δεν έχει επέλθει εγκυμοσύνη τότε ξεκινά ο επόμενος κύκλος.

Πότε θεωρείται ακανόνιστος ο κύκλος και πότε χρειάζεται να συμβουλευτώ τον γυναικολόγο;

Τουλάχιστον μία στις τρείς γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν προσωρινά διαταραχή στον κύκλο τους και συνήθως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν αποκλειστεί η περίπτωση εγκυμοσύνης και η διαταραχή διαρκέσει περισσότερο από δύο με τρείς μήνες είναι απαραίτητη η συμβουλή από γυναικολόγο. Η εξέταση από γυναικολόγο συνιστάται ιδιατέρως στις περιπτώσεις που μία γυναίκα εμφανίσει κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδουςή μετά τη σεξουαλική επαφή ή εάν η περίοδος αλλάξει σημαντικά σε διάρκεια ή βαρύτητα σε σχέση με το συνηθισμένο.

Ποιά είναι τα πιθανά αίτια του ακανόνιστου κύκλου;

Οι συνηθέστερες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του κύκλου είναι:

Εγκυμοσύνη.

Στρες. Το χρόνιο ή και το οξύ ψυχολογικό στρες είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες διαταραχών του κύκλου. Είναι σημαντικό πριν από αυτή τη διάγνωση να αποκλειστούν άλλα παθολογικά αίτια.

Έντονη δίαιτα ή σωματική άσκηση. Οι διαταράχές του κύκλου είναι από τα συνηθέστερα συμπτώματα σε γυναίκες που αθλούνται συχνά και εντατικά καθως και σε γυναίκες που χάνουν απότομα βάρος.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.  Ενώ οι οωθήκες τις γυναίκες αυτές εχουν φυσιολογικό αριθμό ωαρίων, δεν παρατηρείται οωρρηξία κάθε μήνα με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εμφανίζουν διατραραχές στον κύκλο τους. Ταυτόχρονα γυναικες με ΣΠΩ μπορεί να εμφανίσουν σχετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία που συνεισφέρουν στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Παθήσεις του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Οι πολύποδες του τραχήλου ή της μήτρας και τα ινομυώματα είναι κατα κανόνα καλοήθη και σχετίζονται με συμπτώματα διαταραχής του έμμηνου κύκλου. Σε έναν μικρό αριθμό γυναικών τέτοια συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με την εμφάνιση καρκίνου τυ τραχήλου ή της μήτρας.

Ορμονικές παθήσεις, όπως παθήσεις του θυρεοειδή αδένα και ο σακχαρώδης διαβήτης, Γυναίκες με διαταραχές της υπόφυσης, όπως η αυξημένη παραγωγη προλακτίνης απαιτεί έλεγχο για τον αποκλεισμό παρουσίας καλοήθων όγκων της υπόφυσης όπως το προλακτίνωμα.

Ηλικία:  Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες εώς και χρόνια πριν τη σταθεροποίηση του κύκλου. Από τη άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και πριν την εμμηνόπαυση, ο κύκλος γίνεται ακανόνιστος για αρκετά χρόνια.

Πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών. Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία των ωοθηκών ελλαττώνεται και σταματά πριν την ηλικία των 40 ετών. Μπορεί να σχετίζεται με προηγούμενο ιστορικό χημειο- ή ακτινοθερπαειάς όπως επίσης και με συγκεκριμένα γενετικά νοσήματα αν και στις περισσότερς περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκεται συγκεκριμένη αιτία.

Τι εξετάσεις θα χρειαστεί μία γυναίκα με ακανόνιστο κύκλο;

Η λεπτομερής λήψη ιστορικού θα συνοδευτεί από γυναικολογική εξέταση και την πραγματοποίηση διακολπικού υπερηχογραφήματος. Στις περισσοτερες περιπτώσεις συνισταται και ο λεπτομερής ορμονικός έλεγχος με εξέταση αίματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η πραγματοποίηση κολποσκόπησης. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται επίσης ο τακτικός έλεγχος με Pap test (Thin Prep) ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνιστάται η λήψη κολπικών καλλιεργειών για τον αποκλεισμό κάποιου λοιμώδους νοσήματος.

Τι θεραπείες υπάρχουν για τον ακανόνιστο κυκλο;

Η κατάλληλη θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση της αιτίας του ακανόνιστου κύκλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα με ακανόνιστο κύκλο μπορεί να διαλέξει από μία σειρά θραπειών σε συννενόηση με τον ειδικό γυναικολόγο της. Κατά περίπτωση λοιπόν, μπορεί να χρειαστεί από απλή παρακολούθηση και αλλαγή του τρόπου ζωής εώς και τη βραχυπρόθεσμη ή μακρυπρόθεσμη λήψη φαρμάκων, όπως χαμηλής δόσης αντισυλληπτικά σε κάποιες περιπτώσεις συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ή θεραπείας υποκατάστασης σε νόσους του θυρεοειδή ή σε περιπτώσεις ωοθηκικής ανεπάρκειας. Σε περιπτώσεις διάγνωσης κάποιου πολύποδα ή ινομυωμάτων, μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεσή τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι απόψεις της ασθενούς για τη θεραπεία πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές, ώστε η θεραπεία να προσαρμόζεται στις επιθυμίες της ασθενούς και όχι το αντίθετο.

Περισσότερα Άρθρα