Εμβολιασμός κατά της γρίπης και εγκυμοσύνη

Η εποχική γρίπη είναι ένας απρόβλεπτος ιός. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η γρίπη είναι μια δυσάρεστη αλλά συνήθως αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με πλήρη ίαση συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα. Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι πολύ νέοι και οι ασθενείς με προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας διατρέχουν κίνδυνο από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της γρίπης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας της χώρας μας, οι έγκυοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη και μάλιστα σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κυήσεως, ενώ εμβολιαστική κάλυψη χρειάζονται και οι λεχώνες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Γιατί πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη;

Το εμβόλιο της γρίπης έχει καλό ιστορικό ασφάλειας και δεν συνεπάγεται κίνδυνο επιπλοκών ούτε για τη μητέρα ούτε για το μωρό, στην πραγματικότητα θα προστατεύσει και τους δυο σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών εάν πάθουν γρίπη. Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές της γρίπης είναι η βρογχίτιδα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία. Άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη από αυτί, σηψαιμία, καρδιακά προβλήματα, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, από τις πρώτες εβδομάδες έως την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Ο κίνδυνος γρίπης αυξάνεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν είναι ποτέ αργά για να εμβολιαστεί μία γυναίκα. Ο καλύτερος χρόνος για να κάνετε το εμβόλιο γρίπης είναι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά μην ανησυχείτε δεν είστε σε αυτό το χρονικό παράθυρο, αφού μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Οι ιοί που προκαλούν γρίπη μεταλλάσσονται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη (και το εμβόλιο) φέτος μπορεί να είναι διαφορετική από πέρυσι. Ακόμα κι αν κάνατε το εμβόλιο της γρίπης πέρυσι, εάν είστε έγκυος, πρέπει να το επαναλάβετε φέτος.

Όταν το εμβόλιο γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης, πώς βοηθάει το νεογέννητο;

Το εμβόλιο προστατεύει τόσο τη μέλλουσα μητέρα όσο και το νεογνό. Τα νεογνά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Όταν ωστόσο το εμβόλιο γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αντισώματα που αναπτύσσει η έγκυος μεταφέρονται στο έμβρυο. Τα αντισώματα από τη μητέρα προστατεύουν το νεογέννητο κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.

Σε ποιό μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο ενάντια στον ιό της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης ανεξαρτήτως τριμήνου.

Μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Ναι. Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ώστε να προστατευθούν από τη γρίπη. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνουν τις πιθανότητες να ¨κολλήσουν¨ και στα νεογνά τον ιό, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι η καλύτερη προστασία που έχουμε έναντι ενός απρόβλεπτου ιού ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και θανάτους κάθε χρόνο σε ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών. Τα τελευταία χρόνια, το εμβόλιο της γρίπης ήταν περίπου 50% αποτελεσματικό (κυμαινόμενο από 25 έως 70%) και γενικά υπήρξε καλή αντιστοιχία μεταξύ των στελεχών της γρίπης στο εμβόλιο και αυτών που κυκλοφορούν στη συνέχεια.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει απενεργοποιημένα ή θανατωμένα στελέχη του ιού της γρίπης και δεν μπορεί να σας προκαλέσει γρίπη. Τα εμβόλια αναπτύσσονται ακολουθώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και είναι εγκεκριμένα τόσο από τον Αμερικανικό όσο και τους κατά τόπους ΕΟΦ. Παράλληλα το CDC συνεχίζει να παρακολουθεί την δράση και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων ακόμη και μετά την έγκρισή τους. Σε ότι αφορά το εμβόλιο ενάντια στη γρίπη, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί για χρόνια εκατομμύρια δόσεις σε εγκύους, χωρίς να έχουν καταγραφεί επιπλοκές στην κύηση ή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη να οδηγήσει στην αποβολή;

Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με τις ανεμβολίαστες γυναίκες. Σε μία πρόσφατη μελέτη του CDC, όμως, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες ήταν έγκυοι σε δύο συνεχόμενες εποχές γρίπης (την περίοδο 2010-2011 και 2011-2012), φάνηκε να διπλασιάζεται ο κίνδυνος αποβολής κατά τις 28 ημέρες έπειτα από τον δεύτερο εμβολιασμό. Αν και το εύρημα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες, αντίστοιχες μελέτες, το CDC εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα.

Μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο οι γυναίκες με αλλεργία στα αυγά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια αλλεργία στα αυγά μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια. Επειδή το εμβόλιο κατάτης γρίπης παράγεται σε αυγά, αντενδείκνυται σε όσους έχουν σοβαρή αλλεργία στην πρωτεΐνη του αυγού.

Περισσότερα Άρθρα