Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών 

Πόσο συχνό το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί τη συχνότερη ορμονική πάθηση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς εμφανίζεται περίπου σε μία στις δέκα γυναίκες.

Σε τι οφείλεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι ωοθήκες στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν λειτουργούν φυσιολογικά.

Ενώ οι ωοθήκες τις γυναίκες αυτές έχουν φυσιολογικό αριθμό ωαρίων, δεν παρατηρείται οωρρηξία κάθε μήνα με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εμφανίζουν διαταραχές στον κύκλο τους. Τυπικά οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν δεν εμφανίζουν περίοδο κάθε μήνα, ενώ σε πολλές από αυτές η περίοδος τους μπορει να κάνει πολλούς μηνες να εμφανιστεί. Ταυτόχρονα γυναίκες με ΣΠΩ μπορεί να εμφανίσουν σχετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία που συνεισφέρουν στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Τι συμπτώματα εμφανίζονται στο συνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Εκτός από την ελάττωση της συχνότητας της περιόδου, οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν ανάπτυξη σκούρων τριχών σε μέρη όπως στο άνω χείλος, το πρόσωπο ή το στήθος, ακμή, καθώς και υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι γυναίκες με ΣΠΩ εχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ακόμα και στεφανιαία νόσο στο μέλλον.

Πώς γίνεται η διαγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Η διάγνωση στηρίζεται σε συγκεκριμένα, διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια. Εκτός από το ιστορικό, ο γιατρός θα συστήσει ορμονικό έλεγχο με εξέταση αίματος και υπερηχογράφημα πυέλου, που κατά κανόνα πραγματοποιείται διακολπικά. Ο γιατρός θα βγάλει τη διάγνωση από την παρουσία διαταραχών στον κύκλο που μπορεί συνοδεύονται από ορμονικές διαταραχές στις εξετάσεις αίματος ή τη χαρακτηριστική, πολυκυστική εμφάνιση των οωθηκών στο υπερηχογράφημα και αφού αποκλείσει την παρουσία άλλων ορμονικών παθήσεων. Πρέπει να τονίσουμε πως μία στις 5 γυναίκες μποεί να εμφανίσουν παρόμοια εικόνα των οωθηκών στο υπερηχογράφημα, αλλά αυτό από μόνο του δεν υποδηλώνει πάντα την ύπαρξη του συνδρόμου.

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Όταν παρατηρείται αυξημένο σωματικό βάρος, τότε η σωστή δίαιτα, η συχνή αερόβια άσκηση και η απώλεια βάρους μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων. Συχνά η χορήγηση αντισυλληπτικού, τα οποία δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αλλά μπορεί να βελτιώσει άμεσα τα προβλήματα με την περίοδο και σταδιακά τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυξημένη τριχοφυία ή ακμή. Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν επίσης τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας. Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με laser ή δερματικές κρέμες για την υπερτρίχωση.

Τι πρέπει να ξέρω εάν θέλω να μείνω έγκυος;

Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να μείνουν έγκυες, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν λίγο, ανάλογα με τη θεραπεία που θα ακολουθήσουν. Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα εντυπωσιακά. Εάν μια γυναίκα ή ένα ζευγαρι αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας, είνα σημαντικό να μιλήσουν σε εξειδικευμένο γυναικολόγο το νωρίτερο δυνατό. Κατά περίπτωση το πρόβλημα της υπογονιμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση από του στόματος φαρμάκων ή υποδορίων ενέσεων για την πρόκληση οωρρηξίας. Σε κάποιες περιπτώσεις το ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η παρακολούθηση από γιατρό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Περισσότερα Άρθρα