Αντιμετώπιση εμμηνόπαυσης

Με τον όρο εμμηνόπαυση αναφερόμαστε στη φυσική διακοπή της περιόδου για παραπάνω από ένα έτος. Κατά μέσο όρο μία γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση λίγο μετά τη συμπλήρωση του 51ου έτους της ηλικίας της ενώ στις καπνίστριες η διακοπή της περιόδου συμβαίνει συνήθως 1 εώς 3 χρόνια πιο νωρίς. Παρατηρείται γενετική προδιάθεση στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, καθώς σχετίζεται και με την αντιστοιχη ηλικία που η μητέρα της γυναίκας εμφάνισε παρόμοια συμπτώματα.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας. Παρά τις ορμονικές αλλαγές που επέρχονται, κάθε γυναίκα σε αυτή την περίοδο της ζωής της μπορεί να παραμείνει υγιής, δραστήρια σεξουαλικά ενεργής. Η σωστή αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης έχει ολιστικό χαρακτήρα και στηρίζεται στη σωστή διατροφή, την σωματική άσκηση, τον τακτικό ιατρικό έλεγχο και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με σκευάσματα που συνήθως περιέχουν χαμηλές δόσεις ορμονικής υποκατάστασης.

Η κλιμακτήριος αναφέρεται στη χρονική περίοδο πριν την έλευση της εμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από ποικίλα συμπτώματα με συνηθέστερα την εμφάνιση εξάψεων, εφιδρώσεων τη νύχτα και αλλαγών στην ψυχολογική διάθεση της γυναίκας. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται σαν αναπόφευκτο κακό αφού μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως, εύκολα και με ασφάλεια σε συνεργασία με τον ειδικό γυναικολόγο.

Με την αύξηση του μέσου όρου επιβίωσης στη σύχρονη εποχή, μία γυναίκα αναμένεται να περάσει αρκετές δεκαετίες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και έτσι πρέπει να προστατευτεί σωστά από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έλλειψης οιστρογόνων όπως η Καρδιοαγγειακή νόσος, η Οστεοπόρωση, η αύξηση του σωματικού βάρους, η ατροφία του κόλπου και η εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων από το ουροποιητικό σύστημα. Εάν αυτές οι επιπτώσεις παραμείνουν χωρίς σωστή αντιμετώπιση, τότε τόσο η ποιότητα της ζωής όσο και το προσδόκιμο επιβίωσης μπορεί να επηρεάστούν σημαντικά.

Η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει αναγκαστικά και χορήγηση φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, με τη σωστή και έγκαιρη χρήση σκευασμάτων χαμηλών δόσεων ορμονικής υποκατάστασης τόσο τα ενοχλήτικά συμπτώματα όσο και οι επικίνδυνες μελλοντικές επιπτώσερις της εμμηνόπαυσης μπορούν να προληφθούν με επιτυχία και ασφάλεια. Η ορμονική θεραπεία με χαμηλές δόσεις παραμένει η πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωματων, την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Με τη σωστή και εξατομικευμένη επιλογή της θεραπείας, ο έλεγχος των συμτωμάτων πραγματοποιείται με ασφάλεια. Η θεραπεία μπορεί να γίνει από του στόματος, με τη χορήγηση διαδερμικών σκευασμάτων (Patches, δερματικές κρέμες), είτε με τη χορήγηση κολπικών οιστρογόνων για την αντιμετώπιση τοπικών συμπτωμάτων όπως η ατροφία και η ξηρότητα της περιοχής.

Ο κος Χριστόπουλος έχει εκπαιδευτεί ειδικά στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης από το Βασιλικό Κολλέγιο της Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας και έχει εργαστεί σαν συνεργάτης της Hormone Health, της κορυφαίας κλινικής θεραπείας της εμμηνόπαυσης στη διάσημη Harley Street του Λονδίνου.