Αντιμετώπιση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί τη συχνότερη ορμονική πάθηση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς εμφανίζεται περίπου σε μία στις δέκα γυναίκες.  Οι ωοθήκες στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν λειτουργούν φυσιολογικά.  Ενώ οι ωοθήκες τις γυναίκες αυτές έχουν φυσιολογικό αριθμό ωαρίων, δεν παρατηρείται ωορρηξία κάθε μήνα με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εμφανίζουν διαταραχές στον κύκλο τους. Τυπικά οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν δεν εμφανίζουν περίοδο κάθε μήνα, ενώ σε πολλές από αυτές η περίοδος τους μπορεί να κάνει πολλούς μήνες να εμφανιστεί. Ταυτόχρονα γυναίκες με ΣΠΩ μπορεί να εμφανίσουν σχετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία που συνεισφέρουν στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Εκτός από την ελάττωση της συχνότητας της περιόδου, οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν ανάπτυξη σκούρων τριχών σε μέρη όπως στο άνω χείλος, το πρόσωπο ή το στήθος, ακμή, καθώς και υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ακόμα και στεφανιαία νόσο στο μέλλον.

Η διάγνωση στηρίζεται σε συγκεκριμένα, διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια. Εκτός από το ιστορικό, ο γιατρός θα συστήσει ορμονικό έλεγχο με εξέταση αίματος και υπερηχογράφημα πυέλου, που κατά κανόνα πραγματοποιείται διακολπικά. Η διάγνωση στηρίζεται στην παρουσία διαταραχών στον κύκλο που μπορεί να συνοδεύονται από ορμονικές διαταραχές στις εξετάσεις αίματος ή τη χαρακτηριστική, πολυκυστική εμφάνιση των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα και αφού αποκλειστεί η παρουσία άλλων ορμονικών παθήσεων. Πρέπει να τονίσουμε πως μία στις 5 γυναίκες μποεί να εμφανίσουν παρόμοια εικόνα των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα, αλλά αυτό από μόνο του δεν υποδηλώνει πάντα την ύπαρξη του συνδρόμου.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Όταν παρατηρείται αυξημένο σωματικό βάρος, τότε η σωστή δίαιτα, η συχνή αερόβια άσκηση και η απώλεια βάρους μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων. Συχνά η χορήγηση αντισυλληπτικού, τα οποία δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αλλά μπορεί να βελτιώσει άμεσα τα προβλήματα με την περίοδο και σταδιακά τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυξημένη τριχοφυΐα ή ακμή. Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν επίσης τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας. Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με laser ή δερματικές κρέμες για την υπερτρίχωση. Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να μείνουν έγκυες, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν λίγο, ανάλογα με τη θεραπεία που θα ακολουθήσουν. Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα εντυπωσιακά. Κατά περίπτωση το πρόβλημα της υπογονιμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση από του στόματος φαρμάκων ή υποδόριων ενέσεων για την πρόκληση ωορρηξίας. Σε κάποιες περιπτώσεις το ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.