Προγεννητικός Έλεγχος

Ο έλεγχος που πραγματοποιείται στο ιατρείο μας περιλαμβάνει μια σειρά λεπτομερών, διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε μερικές περιπτώσεις πριν και μετά από αυτή. Οι εξετάσεις αυτές έχουν σαν σκοπό τη διασφάλιση της ομαλούς υγείας της μητέρας και του μωρού κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, ο γιατρός θα σας εξηγήσει λεπτομερώς το εξατομικευμένο σχέδιο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης σας. Ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης είναι η λήψη ενός πλήρους ιστορικού για την εντόπιση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας που μπορεί να επηρέασει ή να επηρεαστεί απο την εγκυμοσύνη. Η λήψη ενός εκτενούς ιστορικού περιλαμβάνει τις καθημερινές συνήθειες τις γυναίκας, τη λήψη φαρμακευτικών ή άλλων σκευασμάτων, το προηγούμενο μαιευτικό και γυναικολογικό ιστορικό, όπως επίσης και τον έλεγχο του οικογενειακού ιστορικού. Σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται μέτρηση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας του γιατρού στην αντιμετώπιση της κύησης υψηλού κινδύνου στη Μεγάλη Βρετανία, οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνται στενά και με πάντα με βάση τις νεότερες, διεθνείς ιατρικές οδηγίες και έρευνες.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

  • Στην πρώτη επίσκεψη προγραμματίζεται αιματολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει γενική αίματος, ομάδα αίματος και Rhesus, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως, γονιδιακό έλεγχο για κυστική ίνωση, μέτρηση σακχάρου αίματος, εξέταση για αντισώματα κατά της ερυθράς, κυτταρομεγαλοιού (CMV), τοξοπλάσματος, ηπατίτιδας Β (HBsAg), ηπατίτιδα C, ΗΙV, σύφιλης, γενική ούρων και καλλιέργεια κολπικού υγρού με έλεγχο και για την παρουσία στρεπτόκοκκου ομάδας Β. Η γενική αίματος και ούρων πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνήθως σε μηνιαία βάση.
  • Σε γυναίκες χωρίς συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου πραγματοποιείται καμπύλη μέτρησης σακχάρου στην 28η εβδομάδα. Γυναίκες με ατομικό ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, προηγούμενο ιστορικό διαβήτη της κύησης ή οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ελέγχουν την καμπύλη σακχάρου νωρίτερα και επαναλαμβανουν τη μέτρηση στις 28 εβδομάδες.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται μία συγκεκριμένη σειρά υπερηχογραφημάτων που έχουν σαν σκοπό την εξέταση της ομαλής ανάπτυξης και της υγείας του εμβρύου. Σε κάθε επίσκεψή σας στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται υπερηχογραφικός έλεγχος.

  • Το πρώτο υπερηχογράφημα πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ 6ης και 10ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Σε αυτή την εξέταση παρατηρούμε την ύπαρξη καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου και και ελέγχουμε την τοποθεσία της εμφύτευσης του εμβρύου ώστε να αποκλείσουμε την ύπαρξη μίας εξωμητρίου κύησης.
  • Το επόμενο σημαντικό υπερηχογράφημα πραγματοποιείται μεταξυ 11ης και 14ης εβδομάδας στο οποίο εκτός των άλλων γίνεται μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και εξεταση αίματος (PAPP-A) για τον προληπτικό έλεγχο παρουσίας συγκεκριμένων ανωμαλιών στον αριθμό των χρωμοσωμάτων.
  • Μεταξύ 18ης και 21ης εβδομάδας πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β επιπέδου. Σε αυτό γίνεται έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων (μα όχι όλων) παθήσεων και ελέγχεται η ακριβής σχέση του πλακούντα σε σχέση με τον τράχηλο της μήτρας. Σε αυτό το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται επίσης μέτρηση της ροής αίματος στις μητριαίες αρτηρίες που μπορεί να δράσει προγνωστικά για τη συνέχεια της εγκυμοσύνης και την εμφάνιση πιθανής παθολογίας της κύησης.
  • Από την 24η εβδομάδα και σε τακτά διαστήματα 2-4 εβδομάδων πραγματοποιούνται υπερηχογραφήματα ανάπτυξης. Σε αυτά ο γιατρός ελέγχει τον ρυθμό ανάπτυξης με μετρήσεις της περιμέτρου της κεφαλής και της κοιλίας, του μήκους οστών όπως το μηριαίο, τον όγκο του αμνιακού υγρού και τη ροή του αίματος στα αγγεία που σχετίζονται με τον πλακούντα και το μωρό.