Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μία σύγχρονη, ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική με την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις γυναικολογικής παθολογίας, όπως είναι η ενδομητρίωση, οι κύστεις των ωοθηκών οι συμφύσεις των έσω γεννητικών οργάνων και τα ανατομικά προβλήματα των σαλπίγγων.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσα από τρεις ή τέσσερεις οπές 5-10 χιλιοστών στην κοιλιά, με τη χρήση μιας λεπτής κάμερας και ειδικά προσαρμοσμένων εργαλείων. Με τη μέθοδο αυτή, ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει το εσωτερικό της κοιλιάς με μεγάλη λεπτομέρεια και να πραγματοποιήσει την επέμβαση χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Εκτός από το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στην ασθενή να έχει ταχύτατη ανάρρωση και ελάχιστη απώλεια αίματος, ενώ αποφεύγεται η μεγάλη τομή ενός κλασικού χειρουργείου.

Με τον τρόπο αυτό, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ελαττώνονται αισθητά και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της ασχολίες σε λίγες ημέρες. Εκτός των παραπάνω, τα οφέλη της λαπαροσκόπησης στη μελλοντική γονιμότητα είναι σημαντικά, αφού η πιθανότητα μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι ελάχιστη και ταυτόχρονα παθήσεις όπως η ενδομητρίωση μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Για να είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης τα καλύτερα δυνατά, η λαπαροσκόπηση επιβάλλεται να πραγματοποιείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σε χειρουργικά κέντρα που διαθέτουν άριστο ιατρικό εξοπλισμό. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα υποτροπής της πάθησης ή επιπλοκών.

Ο κος Χριστόπουλος έχει ασχοληθεί για σειρά ετών με τη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχει ολοκληρώσει το διετές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Surrey (Postgraduate Diploma in Advanced Gynaecological Endoscopy, University of Surrey) και έχει εργαστεί σε εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά κέντρα όπως το Royal Sussex County Hospital και το University College London Hospital.