Παθολογία τραχήλου

Το τεστ Παπανικολάου (Παπ τεστ) αποτελεί μια προληπτική εξέταση που έχει σαν σκοπό την ανίχνευση παθολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας που μπορεί στο μέλλον να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα. Κάθε γυναίκα που έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή πρέπει να κάνει Παπ τεστ από τον πρώτο χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή και για κάθε χρόνο στη συνέχεια.

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό, μαλακό βουρτσάκι για να λάβουμε επιφανειακά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Ακολούθως τα κύτταρα είτε επαλείφονται σε μια γυάλινη πλάκα για το παραδοσιακό τεστ είτε τοποθετούνται σε ένα μικρό φιαλίδιο με ειδικό διάλυμα για το τεστ με τη μέθοδο Thin Prep.

Η ομάδα μας έχει επιλέξει το τεστ με τη μέθοδο Thin Prep διότι έγκυρες κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως απέδειξαν πως το τεστ με τη μέθοδο Thin Prep μας δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα και αποτελεί την πιο ευαίσθητη μέθοδο προληπτικού ελέγχου. Το τεστ με τη μέθοδο Thin Prep εξασφαλίζει την αξιοποίηση όλων των κυττάρων και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ψευδών αποτελεσμάτων.

Είναι αποδεδειγμένο πως οι προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου έχουν σαν κυριότερο αίτιο τη μόλυνση του τραχήλου από τον ιό HPV. Για τη σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιος είναι ο τύπος του ιού HPV που αντιστοιχεί σε ένα νούμερο π.χ 16,18,31,33,56 που αποτελούν και τα πιο επικίνδυνα στελέχη από τα συνολικά πάνω από 100 διαφορετικά στελέχη. Αυτή η ειδική εξέταση (τυποποίηση του ιού) γίνεται χρησιμοποιώντας το ίδιο το τεστ με τη μέθοδο Thin Prep που επιτρέπει την ανίχνευση του ιού με μεθόδους Μοριακής Βιολογίας.

Εάν το Παπ τεστ είναι φυσιολογικό τότε κανονίζεται επανάληψη του τεστ μετά από ένα χρόνο. Εάν το Παπ τεστ δεν είναι φυσιολογικό πραγματοποιούμε μια ειδική εξέταση του τραχήλου που ονομάζεται κολποσκόπηση. Η κολποσκόπηση είναι ανώδυνη και περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού μικροσκοπίου που μεγεθύνει την εικόνα του τραχήλου και επιτρέπει τη λήψη μικρών δειγμάτων ώστε να σταλεί βιοψία για την ακριβή και τελική διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης.