Φυσικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες γεννάνε με καισαρική τομή. Από αυτές τις καισαρικές  περίπου οι μισές είναι προγραμματισμένες ενώ οι υπόλοιπες πραγματοποιούνται σαν επείγοντα περιστατικά. Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή (VBAC- Vaginal Birth After Caesarean) έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική όσον αφορά τις επιλογές της΄εγκύου που στο παρελόν είχε υποβληθεί σε καισαρική.

Μετά από μια καισαρική τομή, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα γεννήσουν φυσιολογικά μετά την έναρξη του τοκετού. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 80-90% εάν η γυναίκα είχε ήδη γεννήσει φυσιολογικά στο παρελθόν. Το επιτυχημένο VBAC οδηγεί κατά κανόνα σε συντομότερη ανάρρωση και βραχύτερη νοσοκομειακή νοσηλεία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί επείγουσα καισαρική τομή κατά τη διάρκεια του τοκετού, η οποία συμβαίνει σε 1 στις 4 γυναίκες που ξεκινούν τη διαδικασία του VBAC.

Το βραχύ ύψος, το αυξημένο βάρος καθώς και η αυξημένη ηλικία της μητέρας συνδέονται με μεγαλύτερο ποσοστο αποτυχίας. Όταν το βάρος του μωρού είναι μεγαλύτερο από τέσσερα κιλά, η πιθανότητα επιτυχούς VBAC επίσης ελαττώνεται. Οι γυναίκες που επιλέγουν VBAC έχουν μία στις 100 περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος ή να έχουν μια μόλυνση στη μήτρα σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν μια προγραμματισμένη καισαρική τομή.  Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός καισαρικών τομών τόσο αυξάνεται και το ποσοστό ανώμαλης προσκόλλησης του πλακούντα, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην υγεία του νεογνού.

Η σημαντικότερη και σοβαρότερη επιπλοκή συμβαίνει όταν η προηγούμενη ουλή στη μήτρα αποδυναμωθεί και ανοίξει. Η ρήξη της ουλής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για εσάς και το μωρό σας. Η ρήξη ουλής συμβαίνει σε 1 στις 200 γυναίκες που επιλέγουν το VBAC.  Για τον ίδιο λόγο η πρόκληση τοκετού αντενδείκνυται σε γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική καθώς αυξάνει την πιθανότητα ρήξης της ουλής 2 με 3 φορές. Οι συνέπειές της περιλαμβάνουν τον θάνατο ή τις νευρολογικές βλάβες του νεογνού σε ποσοστό 30%, την μαιευτική υστερεκτομή, την αιμορραγία, τον τραυματισμό άλλων οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη, μέχρι και τον θάνατο της γυναίκας.

Ο κίνδυνος το μωρό σας να υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο μετά από VBAC είναι μικρή (1 στα 500). Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με μια προγραμματισμένη καισαρική τομή (ένα στα 1000).

 VBAC δεν συνιστάται όταν είχατε περισσότερες προηγούμενες καισαρικές τομές, εάν έχετε μια κάθετη τομή στη μήτρα (κλασσική καισαρική τομή) ή εάν διαγνωστούν άλλες επιπλοκές κύησης που απαιτούν καισαρική τομή.

Ο Δρ Χριστόπουλος έχει πολυετή εμπειρία στην παρακολούθηση και στην πραγματοποίηση VBAC και θα είναι μαζί σας για να σας βοηθήσει στην σωστή λήψη αυτών των αποφάσεων όπως επίσης και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.