Αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH)

Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι μια ορμόνη γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται στα μικρά ωοθηλάκια. Η ορμόνη αυτή είναι ένας σημαντικός δείκτης γονιμότητας, αφού μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που έχει μια γυναίκα την εκάστοτε χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η ορμόνη αυτή αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι αυξημένη, ενώ η τιμή μειώνεται, όσο η γυναίκα προχωρά προς την εμμηνόπαυση.

 

Αντιμυλλέριος ορμόνη & Επίπεδα

Τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης υποδεικνύουν πολλά για τη γονιμότητα, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση των ωοθηκών. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων που έχουν απομείνει, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη σύλληψης, είτε φυσιολογικά, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα της ίσως υποδηλώνουν ύπαρξη συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ή ακόμη και καρκίνου ωοθηκών. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης ίσως σηματοδοτούν κάποια τυχόν υπερδιέγερση ωοθηκών.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα χαμηλά επίπεδα της AMH δεν σχετίζονται σίγουρα με την υπογονιμότητα. Η μέτρησή της φανερώνει απλώς τον αριθμό των ωαρίων, αλλά όχι την ποιότητά τους. Επομένως, η καλή ποιότητα ωαρίων είναι αρκετά πιο σημαντική από τη διαθέσιμη ποσότητα.

 

Αντιμυλλέριος ορμόνη: Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μέτρηση;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη μπορεί να μετρηθεί οποτεδήποτε, αφού δεν επηρεάζεται από την ημέρα του έμμηνου κύκλου ή τη χρήση αντισυλληπτικών.

 

Ποιες γυναίκες συνήθως υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη μέτρησή της;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την υγεία και την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών. Έτσι, τη διερευνούν γυναίκες που:

  • Δεν συλλαμβάνουν φυσιολογικά μετά το πέρας ενός έτους
  • Έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο αφαίρεσης κύστεων ωοθηκών
  • Πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
  • Έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και θέλουν να αξιολογήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα

 

Αντιμυλλέριος ορμόνη: Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης ορμόνης έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να προβλέψει μια τυχόν μελλοντική ωοθηκική εφεδρεία, πριν ακόμη αυτή εμφανιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες γνωρίζουν τον δείκτη γονιμότητάς τους και μπορούν να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις που αφορούν την γονιμοποίησή τους. Επίσης, η αυξημένη τιμή εφιστά την προσοχή στην φαρμακευτική αγωγή με την οποία θα πραγματοποιηθεί η υπερδιέγερση ωοθηκών (σε περιπτώσεις που θα ακολουθηθεί εξωσωματική γονιμοποίηση).

Εκτός από ένας αξιόπιστος δείκτης ένδειξης της γονιμότητας, η αντιμυλλέριος ορμόνη έχει και άλλη χρησιμότητα. Η ΑΜΗ μπορεί να λειτουργήσει και ως δείκτης γήρανσης των ωοθηκών, κάτι που συνεπάγεται την πρόβλεψη της εμμηνόπαυσης. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση περιπτώσεων πολυκυστικών ωοθηκών και ασθενών με όγκο στις ωοθήκες.

 

Συμπερασματικά, η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι ένας σημαντικός δείκτης για τη γονιμότητα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η μέτρησή της μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα για τη γονιμότητα, αφού απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, η μέτρησή της πρέπει να λειτουργεί συνδυαστικά με άλλες εξετάσεις, ορμονολογικές και μη, για διαγνώσεις μεγάλης ακρίβειας.

 

Ο γυναικολόγος- μαιευτήρας Γεώργιος Χριστόπουλος, έχει μεγάλη εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έχει διατελέσει διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Thames Valley Fertility. Το ερευνητικό του έργο έχει εστιάσει σε νέες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχει συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την αντιμυλλέριο ορμόνη.

Περισσότερα Άρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία