Σπερμοληψία

σπερμοληψία

Η σπερμοληψία ως όρος αναφέρεται στη διαδικασία συλλογής σπέρματος. Ο αυνανισμός είναι η συνιστώμενη και ασφαλέστερη μέθοδος για τη συλλογή σπέρματος. Επιτρέπει την πλήρη συλλογή σπέρματος και εξασφαλίζει ότι το δείγμα παραμένει αποστειρωμένο, ειδικά όταν το σπερμοδιάγραμμα συνοδεύεται από καλλιέργεια. Είναι καθοριστικής σημασίας να χρησιμοποιείται κύπελλο συλλογής που μπορεί να σφραγιστεί καλά και να είναι κατασκευασμένο από ειδικό πλαστικό υλικό που δεν είναι τοξικό για τα σπερματοζωάρια. Τα σπερματοζωάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χημικές επιδράσεις. Επομένως, η χρήση ενός κυπέλλου που δεν έχει επιβλαβείς ουσίες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δείγματος. Η σπερμοληψία πραγματοποιείται συνήθως σε κλινικό περιβάλλον, με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και στειρότητας.

 

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Ιδανικά, συνιστάται μια περίοδος 2-5 ημερών χωρίς εκσπερμάτιση πριν τη συλλογή σπέρματος. Εάν έχει συμβεί εκσπερμάτιση για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας ή αυτόματης, η περίοδος αποχής θα πρέπει να υπολογίζεται εκ νέου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελικά στάδια της ωρίμανσης του σπέρματος διαρκούν περίπου 3 ημέρες. Τα σπερματοζωάρια παράγονται συνεχώς και διατηρούν την κινητικότητά τους κατά μέσο όρο για 2-3 ημέρες. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερο παρατείνεται η περίοδος αποχής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα. Ωστόσο, τα “παλαιότερα” σπερματοζωάρια θα αρχίσουν να μειώνονται, οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό ακίνητων ή αδρανών σπερματοζωαρίων.

Αντίθετα, μια μικρότερη διάρκεια αποχής θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα σπερματοζωάρια στο σπέρμα, αλλά αυτά θα είναι πιο κινητικά. Συνεπώς, είναι εσφαλμένη η σύγκριση σπερμογραφημάτων που έχουν ληφθεί με διαφορετική διάρκεια αποχής. Οι τιμές αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα λόγω του φαινομένου που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα σπερμογραφήματα που λαμβάνονται μετά από εξαιρετικά μεγάλη περίοδο αποχής (π.χ. 10 ή 20 ημέρες) δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την ποιότητα του σπέρματος.

 

Τι προβλέπεται σε περιπτώσεις απουσίας εκσπερμάτισης;

Στην περίπτωση της παλίνδρομης εκσπερμάτισης (γνωστή και ως οπίσθια εκσπερμάτιση), η σπερμοληψία γίνεται από ούρα που έχουν αλκαλοποιηθεί με σόδα, καθώς το σπέρμα ανακατευθύνεται προς την ουροδόχο κύστη αντί να απελευθερώνεται μέσω του πέους. Για τα άτομα που δεν μπορούν να εκσπερματώσουν λόγω παραπληγίας ή τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εξειδικευμένη συσκευή ηλεκτροδιέγερσης για την πρόκληση εκσπερμάτισης. Εναλλακτικά, για τη συλλογή σπέρματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν χειρουργικές μέθοδοι, όπως η παρακέντηση της επιδιδυμίδας ή των όρχεων και η αναρρόφηση ή η διενέργεια ανοικτής βιοψίας των όρχεων.

 

Οδηγίες μετά τη σπερμοληψία

Μετά τη σπερμοληψία, το δείγμα σπέρματος πρέπει να χειρίζεται προσεκτικά για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και η ακεραιότητά του για ανάλυση ή χρήση σε τεχνητή σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση. Ορισμένες γενικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται είναι οι εξής:

  • Διατήρηση του δείγματος σε θερμοκρασία σώματος κατά τη μεταφορά του στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας δοχείο μεταφοράς με έλεγχο της θερμοκρασίας.
  • Ενημέρωση του εργαστηρίου σχετικά με την ώρα συλλογής, τυχόν φάρμακα που λαμβάνονται και τυχόν μη φυσιολογικά ευρήματα στο σπέρμα, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
  • Το δείγμα σπέρματος πρέπει να αναλύεται εντός μίας ώρας από τη συλλογή. Ωστόσο, μπορεί να αποθηκευτεί έως και δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλογα με τα πρωτόκολλα του εργαστηρίου.
  • Εάν το σπέρμα δεν χρησιμοποιηθεί για ανάλυση, μπορεί να καταψυχθεί για μεταγενέστερη χρήση σε θεραπείες γονιμότητας. Το σπέρμα θα πρέπει να καταψύχεται χρησιμοποιώντας καταψύκτη ελεγχόμενης ταχύτητας και μπορεί να αποθηκευτεί για χρόνια.
  • Μετά τη συλλογή, συνιστάται η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα ή την εκσπερμάτιση για τουλάχιστον 2-3 ημέρες. Σκοπός είναι να επιτραπεί η αναπλήρωση του σπέρματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της σπερμοληψίας, επικοινωνήστε σήμερα με τον Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Χριστόπουλο.

Περισσότερα Άρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία