Ωοληψία

Η ωοληψία αποτελεί την ιατρική μέθοδο κατά την οποία γίνεται συλλογή των ωαρίων από τις ωοθήκες έπειτα από τη διέγερση των ωοθηκών, όταν δηλαδή τα ωοθυλάκια έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος (18-20mm). Η διαδικασία πραγματοποιείται περίπου 35 ώρες μετά την τελευταία ένεση, έτσι ώστε να είναι αρκετά ώριμα τα ωάρια. Συνήθως πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή άλλων θεραπειών γονιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της ωοληψίας, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη βελόνα για να αναρροφήσει το ωοθυλακικό υγρό από τις ωοθήκες της γυναίκας. Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως υπό μέθη για την ελαχιστοποίηση της δυσφορίας. Πρόκειται για μια διαδικασία ήπια, ανώδυνη και μικρής διαρκείας (περίπου 20’).

Αφού ληφθούν τα ωάρια, αποστέλλονται αμέσως σε εργαστήριο για γονιμοποίηση με σπέρμα μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα έμβρυα που προκύπτουν μεταφέρονται στη συνέχεια πίσω στη μήτρα της γυναίκας με την ελπίδα να επιτευχθεί μια επιτυχής εγκυμοσύνη.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η ωοληψία;

Η μέθοδος της ωοληψίας συνιστάται συνήθως ως μέρος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις ατόμων ή ζευγαριών που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα ή παθήσεις που καθιστούν δύσκολη τη σύλληψη με φυσικό τρόπο. Ορισμένοι συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να συνιστάται η μέθοδος ωοληψίας περιλαμβάνουν:

Μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία: Οι γυναίκες που έχουν μειωμένο αριθμό ωαρίων ή κακή ποιότητα ωαρίων μπορεί να επωφεληθούν από τη διαδικασία της ωοληψίας.

Αποφραγμένες ή κατεστραμμένες σάλπιγγες: Εάν οι σάλπιγγες μιας γυναίκας είναι φραγμένες ή κατεστραμμένες, μπορεί να είναι δύσκολο για το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις η ωοληψία καθίσταται απαραίτητη για τη γονιμοποίηση.

Ανδρική υπογονιμότητα: Εάν ο άνδρας έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, κακή κινητικότητα σπερματοζωαρίων ή άλλα προβλήματα με την ποιότητα του σπέρματος, μπορεί να συνιστάται ωοληψία σε συνδυασμό με ενδομήτρια σπερματέγχυση.

Ενδομητρίωση: Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να επωφεληθούν από την ωοληψία στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή άλλων θεραπειών γονιμότητας.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης χωρίς προφανή ιατρική αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ωοληψία μπορεί να είναι επωφελής για το ζευγάρι.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για μια ανεπιτυχή διαδικασία ωοληψίας;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας ανεπιτυχούς διαδικασίας ωοληψίας, όπως:

Ηλικία: Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων της μειώνονται. Για τον λόγο αυτό, η λήψη επαρκούς αριθμού υγιών ωαρίων μπορεί να καταστεί πιο δύσκολη.

Ορμονικές ανισορροπίες: Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως η χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και να καταστήσουν δυσκολότερη την ωοληψία.

Ωοθηκικές κύστες: Οι κύστες στις ωοθήκες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάκτησης ωαρίων και να καταστήσουν πιο δύσκολη την πρόσβαση στα ωάρια.

Χαμηλή ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή: Οι γυναίκες που έχουν χαμηλή ανταπόκριση στα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να μην παράγουν αρκετά ωοθυλάκια. Έτσι, μπορεί να υπάρχει μικρότερος αριθμός ωαρίων.

Προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις: Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες μπορεί να προκαλέσουν ουλές. Για τον λόγο αυτό, η διαδικασία ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών μετά την ωοληψία. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή η οποία χρήζει προσοχής.

Παχυσαρκία: Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες μπορεί να έχουν μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας λόγω ορμονικών ανισορροπιών και άλλων παραγόντων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της ωοληψίας, επικοινωνήστε σήμερα με τον Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Χριστόπουλο. Μέσω της πολυετούς εμπειρίας και εξειδίκευσής του, είναι σε θέση να σας βοηθήσει να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας της διαδικασίας.

Εικοινωνία Εικοινωνία