Ωορρηξία

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν απελευθερώνεται το ωάριο από την ωοθήκη. Μια γυναίκα έχει ωορρηξία περίπου την 14η ημέρα ενός εμμηνορροϊκού κύκλου διάρκειας 28 ημερών. Υπάρχουν μέθοδοι για την παρακολούθηση της ωορρηξίας, όπως η καταγραφή του κύκλου σε ημερολόγιο, ο έλεγχος της τραχηλικής βλέννας ή η χρήση ενός κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας.

 

Τι είναι ωορρηξία;

Ως ωορρηξία ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται το ωάριο. Η απελευθέρωση του ωαρίου πραγματοποιείται όταν σπάει το ωοθυλάκιο της ωοθήκης. Το ωάριο είναι το γυναικείο κύτταρο που γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο. Όταν το ωάριο απελευθερώνεται, μπορεί να γονιμοποιηθεί ή να μην γονιμοποιηθεί από το σπέρμα. Στην περίπτωση που γονιμοποιηθεί, το ωάριο μπορεί να ταξιδέψει στη μήτρα, να εμφυτευτεί και να εξελιχθεί τελικά σε εγκυμοσύνη. Εάν δεν γονιμοποιηθεί τελικά, το ωάριο διαλύεται και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Όταν το ωάριο γονιμοποιείται ονομάζεται έμβρυο. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι γυναίκες θα παρουσιάσουν συμπτώματα ωορρηξίας. Ανάμεσα σε γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα ωορρηξίας, τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Πρήξιμο στην κολπική περιοχή
  • Ελαφρύς πυελικός πόνος
  • Ήπιες κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Ευαισθησία στο στήθος 
  • Ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες
  • Αλλαγές στη θέση και τη σταθερότητα του τραχήλου της μήτρας σας
  • Αυξημένη αίσθηση της όσφρησης, της γεύσης ή της όρασης
  • Αυξημένη σεξουαλική ορμή
  • Συναισθηματικές μεταπτώσεις
  • Αλλαγές στην όρεξη

 

Πόνος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας

Πολλές γυναίκες βιώνουν έναν ελαφρύ πόνο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας εμφανίζεται είτε σε μορφή κράμπας στην κάτω κοιλιακή χώρα είτε ως πυελικός πόνος. Ο πόνος που οφείλεται στην ωορρηξία μπορεί να εμφανιστεί επίσης είτε στη μια πλευρά της κοιλιακής χώρας είτε στη μέση ή και τη λεκάνη. Δεν αποκλείεται επίσης ο πόνος να συνδέεται με κάποια ιατρική πάθηση οπότε και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερώνετε τον Γυναικολόγο σας για οποιοδήποτε σύμπτωμα παρουσιάζετε έτσι ώστε είτε να εντοπίζονται είτε να αποκλείονται παθήσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία της γυναίκας.

 

Παθήσεις που μπορούν να διαταράξουν την ωορρηξία

Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν κωλύματα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να συντελέσουν στην αδυναμία σύλληψης ακόμη και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας:

  • Υπερπρολακτιναιμία
  • Απόφραξη σαλπίγγων
  • Πρόωρη Εμμηνόπαυση 
  • Υποθαλαμική δυσλειτουργία

 

Γόνιμες μέρες και ωορρηξία

Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη πιθανότητα να επέλθει εγκυμοσύνη είναι όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται 1-2 μέρες πριν από την ωορρηξία. Εάν πρόκειται για έναν φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών, υπολογίστε 14 μέρες από τη μέρα που αναμένεται η επόμενη περίοδος. Περίπου 5 μέρες πριν την ωορρηξία είναι και οι πλέον γόνιμες μέρες της γυναίκας. Ο κύκλος βέβαια μπορεί είτε να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος, οπότε ο ακριβής υπολογισμός της ωορρηξίας και των γόνιμων ημερών μπορεί να γίνει μέσω διαδικτυακού υπολογισμού ωορρηξίας, ημερολογίου και κιτ ωορρηξίας και γονιμότητας.

Είναι πιθανό μια γυναίκα να παρουσιάζει προβλήματα ωορρηξίας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η ωορρηξία να προκληθεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής γονιμότητας. Τα φάρμακα γονιμότητας συντελούν στην ρύθμιση ή πρόκληση της ωορρηξίας αυξάνοντας ωστόσο την πιθανότητα δίδυμης ή τρίδυμης κύησης.

Επικοινωνήστε και ενημερωθείτε περαιτέρω για την ωορρηξία και τις γόνιμες μέρες από τον Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Χριστόπουλο.

Περισσότερα Άρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία