Εξωσωματική και τρόπος ζωής

Το ταξίδι για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί συχνά να είναι περίπλοκο. Μια επιτυχής εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους κυριότερους συγκαταλέγεται και ο τρόπος ζωής. Η πραγματοποίηση σημαντικών τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής και τη διατροφή του ατόμου συμβάλλει σημαντικά στο να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

 

Διατήρηση υγιούς βάρους και υγιεινών επιλογών ως τρόπος ζωής: Το κλειδί για μια επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση

Η παχυσαρκία στις γυναίκες έχει συνδεθεί με ορμονικές ανισορροπίες και μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των ωοθηκών. Στους άνδρες, η παχυσαρκία σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένο αριθμό και κινητικότητα του σπέρματος. Η επίτευξη ενός υγιούς βάρους επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, αποφεύγοντας ακραίες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις.

 

Απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες, καθώς μειώνει το οξειδωτικό στρες στα ωάρια. Η μείωση αυτή έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και των εμβρύων. Για τους άνδρες, έχει βρεθεί ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν σημαντικά την κατάτμηση του DNA του σπέρματος, ο οποίος συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα στην αναπαραγωγή και πρώιμες αποβολές.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του σπέρματος.

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα πλεονεκτικό συμπλήρωμα, ειδικά για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, υποστηρίζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία στα ωάρια, καθιστώντας το μια λογική προσθήκη στη διατροφή των γυναικών που ακολουθούν εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, τα ζευγάρια που ξεκινούν εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να στοχεύουν σε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

 

Προσεκτική κατανάλωση υδατανθράκων ως τρόπος ζωής κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση

Η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, ιδίως για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι βέλτιστες πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

  • Όσπρια
  • Καστανό ρύζι
  • Φρούτα μέσης ωριμότητας

Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι καλύτερο να καταναλώνονται σε μικρές μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι σε ένα μεγάλο γεύμα. Μια καλή πρακτική είναι να συνδυάζονται οι υγιεινοί υδατάνθρακες με λαχανικά, καθώς και με πηγές πρωτεΐνης και λίπους.

 

Επιλέγοντας τα σωστά λίπη

Η αντικατάσταση των τρανς λιπαρών που βρίσκονται στα επεξεργασμένα προϊόντα, τα τηγανητά τρόφιμα και τα συσκευασμένα μπισκότα με μονοακόρεστα λιπαρά είναι μια σοφή απόφαση. Η ενσωμάτωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων, ενώ στους άνδρες, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επηρεάζει θετικά την κινητικότητα του σπέρματος.

 

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Διατροφή και τρόπος ζωής

Συνιστάται μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μεσογειακού τύπου. Αυτή η διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και θαλασσινών. Η υπερβολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος δεν είναι απαραίτητη και πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Η τήρηση μιας δίαιτας μεσογειακού τύπου, πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρια και ελαιόλαδο για έξι μήνες πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης.

 

Τρόπος ζωής και εξωσωματική: Ο αντίκτυπος του καφέ

Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα. Η πρόσληψη 500 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη και η υψηλή κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Συνιστάται στις γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε μέτρια ποσότητα, κατά προτίμηση κάτω από 150-200mg, αν επιλέξουν να την καταναλώσουν.

 

Ο ρόλος του αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα.

Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ υψηλής ποιότητας, όπως το κόκκινο κρασί (το οποίο επίσης επιτρέπεται στη μεσογειακή διατροφή), θεωρείται γενικά αποδεκτή για τις γυναίκες που το επιθυμούν. Για πληροφορίες και συμβουλές για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Μαιευτήρα -Γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Χριστόπουλο.

Περισσότερα Άρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία