Αντιμετώπιση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς εμφανίζεται περίπου σε μία στις δέκα γυναίκες. Μάλιστα, πρόκειται για την πλέον συχνή αιτία υπογονιμότητας. Οι ωοθήκες στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Ενώ οι ωοθήκες στις γυναίκες αυτές έχουν φυσιολογικό αριθμό ωαρίων, δεν παρατηρείται ωορρηξία κάθε μήνα με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εμφανίζουν διαταραχές στον κύκλο τους. Παρόλα αυτά, η διάγνωση του συνδρόμου αποτελεί μια πρόκληση λόγω του ευρέος φάσματος των συμπτωμάτων που μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Επιπλέον, μπορεί να απαιτούνται πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της γυναικολογίας, της ενδοκρινολογίας και της δερματολογίας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Τυπικά, οι γυναίκες με ΣΠΩ δεν εμφανίζουν περίοδο κάθε μήνα, ενώ σε πολλές από αυτές η περίοδος τους μπορεί να κάνει πολλούς μήνες να εμφανιστεί. Ταυτόχρονα, γυναίκες με ΣΠΩ μπορεί να εμφανίσουν σχετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία που συνεισφέρουν στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Εκτός από την ελάττωση της συχνότητας της περιόδου, οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν:

  • ανάπτυξη σκούρων τριχών σε μέρη όπως το άνω χείλος, το πρόσωπο ή το στήθος
  • ακμή
  • υπογονιμότητα

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως:

  • σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • υψηλή χοληστερίνη
  • ακόμα και στεφανιαία νόσο στο μέλλον

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συνδρόμου, ιδίως στις μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς, περιστρέφονται κυρίως γύρω από τους αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Ωστόσο, οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αύξηση της εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά το μεσαίο και μεταγενέστερο στάδιο της ζωής των γυναικών αυτών.

Πώς τίθεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στηρίζεται σε συγκεκριμένα, διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια. Εκτός από το ιστορικό, ο γιατρός θα συστήσει ορμονικό έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα πυέλου, που συνήθως πραγματοποιείται διακολπικά. Η διάγνωση στηρίζεται στην παρουσία διαταραχών στον κύκλο που μπορεί να συνοδεύονται από ορμονικές διαταραχές στις εξετάσεις αίματος ή τη χαρακτηριστική, πολυκυστική εμφάνιση των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα και αφού αποκλειστεί η παρουσία άλλων ορμονικών παθήσεων. Πρέπει να τονίσουμε πως μία στις πέντε γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια εικόνα των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα. Αυτό από μόνο του ωστόσο δεν υποδηλώνει πάντα την ύπαρξη του συνδρόμου.

Αντιμετώπιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Όταν παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους, τότε η σωστή δίαιτα, η συχνή αερόβια άσκηση και η απώλεια βάρους μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων. Συχνά επιλέγεται η χορήγηση αντισυλληπτικών, τα οποία βέβαια δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να βελτιώσουν άμεσα τα προβλήματα με την περίοδο και σταδιακά τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυξημένη τριχοφυΐα/ακμή. Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν επίσης τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας.

Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με laser ή δερματικές κρέμες για την υπερτρίχωση. Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσουν λίγο, ανάλογα με τη θεραπεία που θα ακολουθήσουν. Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα εντυπωσιακά. Κατά περίπτωση, το πρόβλημα της υπογονιμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή υποδόριων ενέσεων για την πρόκληση ωορρηξίας. Σε κάποιες περιπτώσεις το ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Μαιευτήρα -Γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Χριστόπουλο.

Εικοινωνία Εικοινωνία