Καθυστέρηση περιόδου, Τι σημαίνει;

Καθυστέρηση περιόδου

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι μια κοινή ανησυχία που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια γυναικολογικών επισκέψεων. Αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία ο εμμηνορρυσιακός κύκλος καθυστερεί ή δεν εμφανίζεται στον αναμενόμενο χρόνο. Η κατανόηση των αιτιών και των επιπτώσεων της καθυστέρησης της περιόδου είναι απαραίτητη για τις γυναίκες ώστε να περιηγηθούν αποτελεσματικά στην αναπαραγωγική τους υγεία.

 

Πότε μια περίοδος θεωρείται καθυστερημένη;

Ο καθορισμός του κατά πόσον μια περίοδος είναι καθυστερημένη εξαρτάται από τις ατομικές παραλλαγές των εμμηνορρυσιακών κύκλων. Ενώ ο μέσος κύκλος εμμήνου ρύσεως είναι περίπου 28 ημέρες, αυτό μπορεί να διαφέρει μεταξύ των γυναικών. Γενικά, μια καθυστέρηση έστω και μιας ημέρας πέραν του κανονικού κύκλου μπορεί να θεωρηθεί καθυστερημένη περίοδος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια καθυστέρηση 2-4 ημερών είναι συχνά εντός του φυσιολογικού εύρους για πολλές γυναίκες.

 

Η καθυστερημένη περιόδου υποδηλώνει πάντα εγκυμοσύνη;

Ενώ η εγκυμοσύνη είναι ένας συνηθισμένος λόγος για καθυστερημένη περίοδο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην καθυστέρηση της περιόδου όπως:

  • Στρες:

Το έντονο ή χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία στο σώμα, επηρεάζοντας τον υποθάλαμο που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως. Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ωορρηξίας και επακόλουθες ανωμαλίες του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

  • Έντονη σωματική άσκηση:

Η έντονη σωματική άσκηση, ιδίως σε άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος ή ελάχιστο σωματικό λίπος, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να επηρεάσει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

  • Διαταραχές του θυρεοειδούς:

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Η σωστή διαχείριση της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για τη συνολική αναπαραγωγική υγεία.

  • Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις:

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης μπορεί να συμβάλλουν σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS):

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες ή απούσες περιόδους. Η κατάλληλη θεραπεία υπό την καθοδήγηση ενός γυναικολόγου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου σε άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες.

  • Χάπια αντισύλληψης:

Η έναρξη ή η διακοπή της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας και συχνά υποχωρούν από μόνες τους.

  • Πρόωρη εμμηνόπαυση:

Ενώ η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι περίπου τα 52 έτη, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορεί να διαταράξουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτους εμμηνορρυσιακούς κύκλους.

 

Μπορούν οι αλλαγές στο σωματικό βάρος να προκαλέσουν καθυστέρηση της περιόδου;

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος, συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής απώλειας ή αύξησης βάρους, μπορούν να επηρεάσουν την κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως. Οι εξαντλητικές δίαιτες που οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή ορμονών, οδηγώντας σε καθυστερημένη ή απούσα περίοδο. Αντίθετα, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων, επηρεάζοντας τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

 

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για την καθυστέρηση περιόδου;

Εάν έχει αποκλειστεί η εγκυμοσύνη και η καθυστέρηση της περιόδου υπερβαίνει τις 4-5 ημέρες, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γυναικολόγο για να εντοπίσετε τα υποκείμενα αίτια. Μια χαμένη έμμηνος ρύση μία φορά το χρόνο ή μια καθυστέρηση άνω της μίας εβδομάδας μπορεί περιστασιακά να συμβεί χωρίς σημαντική ανησυχία, ιδίως μετά από συζήτηση με γυναικολόγο.

Εάν βιώνετε σημαντική ή παρατεταμένη καθυστέρηση στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, επικοινωνήστε σήμερα με τον Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Χριστόπουλο για τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας και τη λήψη της κατάλληλης φροντίδας.

Περισσότερα Άρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία